google.com, pub-1029210232429526, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Üç kuruluştan British Museum'a açık mektup: Çalınan eserlerin tam listesi açıklansın

İngiltere'nin başkenti Londra'da bulunan ve dünyanın en önemli müzelerinden olan British Museum'un depolarından çalınan eserlerin internet üzerinden satışa çıkarıldığı ortaya çıkmıştı. Aşıklı Höyük Dostları Derneği, Kültür Bilincini Geliştirme Vakfı ve Tarih Vakfı, başlattıkları imza kampanyasıyla çalınan eserlerin isimlerinin açıklanmasını ve ilgili ülkelerin bilgilendirilmesini talep etti. Üç kuruluş, British Museum yönetimine açık mektup gönderdi.

İngiltere'nin ünlü müzelerinden British Museum'un depolarından çalınan ve kaybolan eserlerin internet üzerinden satışa çıkarıldığı ortaya çıkmıştı.

T24'ün haberine göre, çalınan 2000’den fazla eserin ancak 60 adetinin geri geldiği açıklanırken, 300 eserin yeri tespit edildi, 1600’den fazla eser halâ kayıp.

"Soygun ve soruşturmadaki aksaklıklar bizi dehşete düşürdü; çalınan eserlerin listesini bilmek ilgili ülkelerin hakkı."

Üç kuruluş, British Museum yönetimine açık mektup gönderdi. Mektupta şu ifadelere yer verildi:

Türkiye’de kültürel ve tarihi mirasın korunması ve toplumun bu konulardaki bilincinin yükseltilmesi için çalışan Aşıklı Höyük Dostları Derneği Kültür Bilincini Geliştirme Vakfı ve Tarih Vakfı British Museum koleksiyonlarından 2.000’e yakın eserin çalınması üzerine ortak bir girişim başlattı.

'ETKİN BİR SORUŞTURMA YÜRÜTÜLMEMESİNİ DEHŞETLE İZLİYORUZ'

Soygunun ancak çalınan objelerin bir kısmının internette satışa çıkmasıyla anlaşılmasını ve etkin bir soruşturma yürütülmemesini dehşetle izlediklerini belirten Dernek ve Vakıf yöneticileri “çalınan eserler arasında Türkiye coğrafyasından giden eserler olup olmadığını bilmek, bu ülke kamuoyunun hakkı ve meşru talebi, bu nedenle, çalınan eserlerin listesinin açıklanmasını, en azından ilgili ülkelerin yetkili kurumlarıyla paylaşılmasını talep ediyoruz” dedi.

ÜST YÖNETİME AÇIK MEKTUP

Dernek ve Vakıf taleplerini bir “açık mektup”la, British Museum’un en üst yönetim organı olan Mütevelli Heyeti’ne iletti.

Açık Mektup’ta, ayrıca British Museum envanterinde bulunan, Türkiye kökenli eserlerin yeniden gözden geçirilmesi ve orijinallik yönüyle incelenmesi, sonucun yetkililerle paylaşılması da talep ediliyor. Bu işlemin soygun olayının zarar verdiği güven ilişkisinin tamiri için iyi bir başlangıç olacağı belirtiliyor.

'KÜLTÜR MİRASI TEK TEK HEPİMİZİN MİRASI'

Açık Mektup’ta dile getirilen kaygı ve taleplere bireysel olarak destek vermek isteyecekler için change.org platformu üzerinden bir kampanya da başlatıldı. British Museum’un süreci tarihi eserlerin köken ülkeleriyle yapıcı bir diyalogla yürütmesini önemseyenlerin bu kampanyaya imzalarıyla katılabilecekleri belirtildi.

Müze çalınan eserlerin büyük kısmının Yunan ve Roma koleksiyonundan olduğunu duyurdu ve çalınan eserlerle ilgili soruşturmaya yardımcı olmak üzere bir de web sayfası açıldı.

British Museum'un yeni web sayfasında, kayıp eserlerin fotoğrafları ve ayrıntıları yok, ancak müze koleksiyonundaki benzer eserlerin görselleri var.

ÇALINAN ESERLERİN KAMUYA AÇIKLANMAMASI ŞAŞIRTICI

Çalınan eserlerin ayrıntılarının ve fotoğraflarının kamuya açıklanmaması şaşırtıcı görünüyor. Ancak dünyanın en büyük çalıntı sanat eseri veri tabanını yöneten ve soruşturmada British Museum’a destek olan Art Loss Register'ın sözcüsü, “görselleri yayınlamak elince çalıntı eser olanları tamamen yeraltına itebilir, ya da eseri ‘hurda değeri’ne satmak için tahrip edebilirler” dedi.

Buna karşılık British Museum’daki durumu iyi bilen bazı uzmanlar, British Museum’un dijital kataloğunda ciddi eksikler olduğunu, çalınan eserlerin önemli bir kısmının fotoğrafı ya da ayrıntılı künyesinin olmayabileceğini belirtiyorlar.

Öte yandan, hırsızlık olayının ortaya çıkmasıyla birlikte müzedeki görevinden uzaklaştırılan bir kıdemli küratörle ilgili Londra polisinin yürüttüğü soruşturmayla da ilgili olarak henüz bir açıklama yapılmadı.

google.com, pub-1029210232429526, DIRECT, f08c47fec0942fa0