google.com, pub-1029210232429526, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Apple iOS 18'i tanıttı: Chatgpt iPhone'unuza sahip olmuş gibi düşünün

Apple, WWDC 2024'te tanıttığı Apple Intelligence ile yapay zeka özelliklerini iPhone ve Mac cihazlarına entegre ediyor. Siri'nin daha konuşkan hale gelmesi, AI tarafından oluşturulan Genmoji'ler ve GPT-4o destekli chatbot ile kullanıcı deneyimi yeniden şekilleniyor. Apple, gizliliği ön planda tutarak bu yeniliklerle verimlilik dönemine adım atıyor.

Apple, WWDC 2024'te yeni bir yapay zeka özellikleri paketi olan "Apple Intelligence"ı tanıttı. Bu yılın ilerleyen dönemlerinde kullanıma sunulacak olan bu yenilikler arasında daha konuşkan bir Siri, özel yapay zeka tarafından oluşturulan "Genmoji"ler ve Siri'nin OpenAI’nin sohbet botu GPT-4o'ya erişmesini sağlayan özellikler bulunuyor. Apple, makine öğrenimi özelliklerinden bahsederken "yapay zeka" terimini kullanmaktan kaçınan bir şirket olarak, artık Google, Microsoft ve diğer rakiplerinin geçen yıl tanıttığı temel özellikleri yakalamaya çalışıyor.

APPLE INTELLİGENCE UYGULAMALARDA SİZİN İÇİN HAREKET EDECEK

Apple, AI özelliklerinin uygulamalarda sizin için çeşitli işlemler yapabileceğini belirtti. Bildirimlerinizi yönetebilecek, sizin için metin yazabilecek veya posta ve diğer uygulamalarda metin özetleri oluşturabilecek. Ayrıca, bir uygulamadan bir işlem gerçekleştirmek için başka bir uygulamayı referans alabilecek, örneğin partnerinizin size gönderdiği bir podcast'i çalmak gibi.

GİZLİLİĞE ÖNEM VEREN YAPAY ZEKA

Apple, AI özelliklerinin bilgilerinizi gizli tutmak için cihaz üzerinde işleneceğini belirtti. Ancak bu özelliklerden yararlanmak için A17 Pro veya M serisi bir çipe ihtiyacınız olacak. Ayrıca, “anlamsal dizin” adı verilen bir sistem, kişisel ayrıntıları gerektiğinde toplayacak ve bunları uygulamalarda yüzeye çıkaracak.

Yapay zeka özelliklerinin buluta gitmesi gerektiğinde ise Apple, bu işlemlerin "Özel Bulut"ta gerçekleştirileceğini ve verilerin asla sunucularda saklanmayacağını söyledi. Apple, bu iddiaların bağımsız uzmanlar tarafından doğrulanacağını belirtti.

SİRİ, DAHA AKILLI HALE GELİYOR

Apple, kullanıcıların Siri ile iOS 18'de çok daha doğal bir şekilde konuşabileceğini söyledi. Ayrıca, sadece konuşmak yerine Siri'ye yazabileceksiniz. Siri, planlanmış metin mesajları ayarlamak ve söylediklerinizin bağlamından hangi uygulamaları kullanmanız gerektiğini anlamak gibi şeyler yapabilecek.

Siri'nin uygulamalarda sizin için işlemler yapma yeteneği de artıyor. Örneğin, Siri'ye "Bir fotoğrafı canlandır" diyebilir ve baktığınız bir fotoğrafı arkadaşınıza göndermesini isteyebilirsiniz. Apple buna "ekranda farkındalık" adını verdi. Başka bir örnek olarak, Siri, fotoğraflarınızı arayarak ehliyetinizi bulabilir, ehliyet numaranızı çıkarabilir ve bunu bir web formuna doldurabilir. Bu, mevcut otomatik doldurma özelliklerine benzer, sadece çok daha iyi.

YAZMA YARDIM ÖZELLİKLERİ APPLE EKOSİSTEMİNE GELİYOR

Apple, yeni e-posta yazma önerileri ve metin özetleme özellikleri sunuyor. Mail uygulamasında bir mesaj yazarken, Siri'nin bunu sizin için yazmasını sağlayabilir ve tonunu değiştirmesini isteyebilirsiniz. Bu tür yazma özellikleri, sistem genelinde, yazabileceğiniz her yerde mevcut olacak.

APPLE GÖRÜNTÜ OLUŞTURMA ÖZELLİKLERİ

Apple, "Genmoji" adlı yeni bir özelliği de tanıtıyor. Bu özellik, istediğiniz emoji'yi bulamadığınızda AI tarafından sizin için oluşturulmuş emoji benzeri tepkiler oluşturacak. Benzer şekilde, "Image Playground" adlı yeni bir görüntü oluşturma özelliği iOS 18'e geliyor. Bu özellik, birkaç uygulamada çalışacak, ancak aynı adı taşıyan kendi uygulaması da olacak. Ayrıca geliştiriciler, Image Playground'u cihazlarına dahil etmek için bir API'ye erişebilecekler.

Ek olarak, Apple, Photos uygulamasına AI getiriyor. Kütüphanenizdeki nesneleri arayabiliyorsunuz, ancak Apple, bu özelliği gelecekte geliştireceğini ve örneğin takla atan bir kişiyi arayabileceğinizi belirtti. Ayrıca, Google’ın Magic Eraser özelliğine benzer şekilde, bir fotoğraftan bir kişiyi silme yeteneği de ekleniyor.

APPLE’IN OPENAI ANLAŞMASI GERÇEK

ChatGPT 4o, Siri’nin yapamadığı şeyler için başvurabileceği bir chatbot olarak iOS, macOS ve iPadOS’a "bu yılın ilerleyen dönemlerinde" gelecek. Apple, bunu yaparken öncelikle sizin izninizi alacağını belirtti. Apple, en iyi chatbot ile başladığını ancak ilerleyen dönemlerde diğer AI modellerini de destekleyeceğini söyledi.

google.com, pub-1029210232429526, DIRECT, f08c47fec0942fa0